“Karmikus emlékeim vannak arról, hogy egykor hun vezér voltam” Interjú Louise Bloemen Budapesten élő holland holisztikus terapeutával

“Karmikus emlékeim vannak arról, hogy egykor hun vezér voltam” Interjú Louise Bloemen Budapesten élő holland holisztikus terapeutával

BloemenLouise Bloemen, fotó: Bukovinsky Anna

 Tudja-e mi az a karma? Mi történik a gyilkosokkal következő éltükben? Mi a legfontosabb teendőnk? Mit keres Magyarországon egy hun vezér reinkarnációja? És azt hogy, mit csinál egy holisztikus terapeuta? Ha bármelyik kérdésre nem a válasza, de kíváncsi lenne rá, ezt feltétlenül el kell olvasnia!

Szabó János – Hogyan került Magyarországra?

– 2005-ben a Holland Transzperszonális Egyesület támogatott magyar testvérszervezete, a Magyar Transzperszonális Egyesület meghívására jöttem Magyarországra. Azóta egyre többet dolgozom itt; most egy évben már hat-hét hónapot Magyarországon töltök.

– A magyarok nagyon temperamentumosak. A vita hevében gyakran egymás fejéhez vágunk dolgokat. Ön hol tanulta az erőszakmentes kommunikációt? Ki volt legnagyobb hatással a spirituális fejlődésére?

– Marshall Rosenberg egyik tanítványától sajátítottam el az erőszakmentes kommunikációt, amelyet aztán magam is tanítottam csoportoknak Franciaországban. 27 évesen kezdtem el magamon dolgozni, sok terápiás módszert tanulmányoztam, és Gestalt terapeuta lettem. 1979-ben, 36 évesen jutottam el Osho ashramjába Poonába, azóta a Tudatosulás útját járom. Éveken át tanulmányoztam a gnoszticizmust, emellett Eckhart Tolle könyveit és tanításait is nagyon kedvelem.

– A rebirthing során nemcsak múltbéli traumák, hanem előző életekből hozott emlékek is feljönnek, amelyek erőszakos cselekedetek is lehetnek. Hogyan tud Ön abban segíteni, hogy ezt a súlyos lelki és érzelmi terhet elbírja a kliens?

– Integrálni kell azokat az emlékeket, amelyekben áldozat vagy tettes volt valaki. Ezeknek a múltbéli eseményeknek ki kell egyenlítődniük az idő folyamán. Ha az egyik életben tettes volt valaki, akkor egy másik életben áldozat lesz, ezért fontos, hogy több életen menjünk végig, rétegről rétegre.

a karma

Egy drámai helyzet átélésekor általában visszatartjuk a lélegzetünket. Az agyunkban és a testünkben kaotikus formában tárolódnak el ezek az emlékek, ezért nem tudjuk feldolgozni őket. Amikor a terápia során felszínre jönnek, ahhoz segítem a klienst, hogy folyamatos légzéssel szembesüljön, majd békéljen meg velük, hogy ezúttal be tudja fogadni mindazt, ami a múltban történt vele. Ez nem hipnózis. A rebirthing-nél a kliens végig a tudatánál van, és utólag mindenre emlékszik. Néha nagyon súlyos képek, felkavaró érzelmek törnek fel, de lehet a folyamat nagyon gyöngéd is, amikor kevés feldolgozatlan, integrálandó emlék jön elő. A légzéssel, mint ha egy kémény lenne kitisztítjuk a csatornánkat, amelyben az életenergia (Ki/Cki/prána) áramlik.

– Hogyan értelmezzük a karma fogalmát?

Számomra a karma azt a csomagot jelenti, amit magunkkal hozunk. Pozitív és negatív tapasztalatokat egyaránt pakolunk a hátizsákunkba. A negatív dolgokat pedig úgy tudjuk jóvátenni, ha pozitív cselekedetekkel váltjuk ki őket. A karma nem büntetés, hanem tanulási folyamat, amelynek segítségével az érem mindkét oldalát meglátva harmonikusabbá, bölcsebbé válunk. Cselekedeteink, viselkedésünk, szokásaink és energiáink következményeit is megtapasztaljuk; azt, hogy mit okozunk ezzel másoknak. Az első kérdésére visszatérve, a karmám köt a hunokon keresztül Magyarországhoz. A katárokhoz is fűz rossz karmám, ezért éltem egy ideig Dél-Franciaországban, ahol gyógyító munkát végeztem. Karmikus emlékeim vannak arról, hogy egykor hun vezér voltam. Kopaszra nyírt fejjel, lobogó copffal vágtattam a lovamon és sok embert megöltem. Ezért teszem most jóvá a rossz karmámat. Amíg köt a karmánk, addig ugyanis a képességeink nem tudnak igazán kifejlődni.

– Mindig sok időt szán egy kliensre?

– Amikor először jártam pszichiáternél, a kezelésre szánt idő – 50 perc – hamar letelt, és még nem végeztem. Sírva léptem ki az utcára. Akkor fogadtam meg, hogy terapeutaként minden kliensre két órát szánok. Elegendő időt és odaadó figyelmet szeretek adni, problémájuk mélyebb megértése érdekében. Gyakran teszek fel kérdéseket a születésükről és a kapcsolataikról, és a terápiás munka segítésére a horoszkópjukat is el szoktam készíteni.

Hara

hara gyakorlat

– Európában az emberek jól látható módon mutatják ki az érzelmeiket, míg a keleti népeknél inkább az érzelmek leplezése és elfojtása a jellemző. Közismert például a japán pókerarc. Nálunk a szív az életközpont, náluk a hara: mi szíven döfjük magunkat, ők harakirit követnek el. Miért hasznosak az európaiak számára a hara gyakorlatok?

– Az emberi test súlypontja a hara. A harába való légzéssel a stabilitásunkat növelhetjük. A hara azon a függőleges energiacsatornán helyezkedik el, amelyben a csakrákon keresztül összekapcsolódnak a kozmikus és a földi energiák, amelyben az életerő áramlik. Ha ez a csatorna nyitott, akkor ezek az energiák tudnak táplálni bennünket, s így jobban úrrá tudunk lenni érzelmi reakcióink és berögződött gondolatsémáink felett. Kevésbé ragadnak el bennünket túláradó érzelmek, és a másokhoz való viszonyunkat – a vízszintes síkon – nem a kapcsolatfüggőség jellemzi. Belső erőre teszünk szert, megszabadulunk azonosulási kényszereinktől, érzelmeink másokra kivetítésétől és az előítéleteinktől. Magasabb Énünktől vezérelve személyiségünkben kifejlődik a mások szolgálatának képessége. Megnyílik a szívcsakránk, ami a Tudatosság legfőbb központja.

Nagyon fontos minden ember számára, hogy a benne rejlő férfi és női minőséget – a belső párt – szeretetteljes módon egyesítse magában. A legfontosabb teendő, hogy tudatosabbá, és ezzel teljesebbé váljunk. Erre most nagy szüksége van a világnak, ami szétesőben van az egójuk vezérelte tömegek miatt. Felnőtté kell válnunk, mert felelőséggel tartozunk a világban zajló változásokért. Magyarországon -a történelmi és politikai múlt miatt – az embereknek még nem volt elég idejük, hogy hozzászokjanak ahhoz, hogy demokráciában élnek, ezért kevésbé nőttek fel belül. Sokan áldozatnak érzik magukat, és úgy vélik, nem felelősek azért, ami velük történik.

Japán zászló

– Ha már Japán szóba került, Ön szerint mi a magyarázat a fukusimai atomerőmű katasztrófájára és a Japánt sújtó földrengésre?

– Imádkozunk Japánért és pozitív energiákat küldünk a megsegítésükre. Ha asztrológus szemmel nézzük a történteket megállapíthatjuk, hogy Japán – ahogy ezt a zászlójukon is láthatjuk – a (felkelő) Nap országa, a Kos jegyéhez tartozik. Fontos tudni, hogy a tisztulást hozó Uránusz (Vízöntő korunk uralkodó bolygója) belépett az aktív tűz minőségű Kos jegyébe. Ez segíteni fogja az átalakulást abban az országban, ahol túl sok a tűz elem. A hierarchikus társadalmi struktúra és a háborús múlt, mint például a vérengzések Indonéziában. Ez a többi országra is igaz. A történelem során minden nemzet kivette a részét a háborúskodásból és az öldöklésből. A túlhevült radioaktív víznek és az emberi társadalomnak egyaránt szüksége lenne a mielőbbi tisztulásra. Ha majd a katonai költségvetést oktatásra és jóléti célokra fordítják a jövőben a nemzetek, akkor lesz lehetőség tudatosabb szintre emelkedniük, hogy kellő alázattal tudják szolgálni az Univerzumot.

– És a túl sok Hold (női) energia sem jó, mert egy egész civilizációt elpusztíthat, ahogyan az egyesek szerint Atlantisszal történt. Mit üzen a magyar nőknek?

– Találják meg magukban azt a hatalmas “matriarchális” erőt, ami minden nőben megvan! A nőknek kell irányt mutatniuk a férfiaknak azért, hogy az erők harmonikus és holisztikus egyensúlyba kerüljenek. Túlságosan a “patriarchális” energia uralja most a világot. Az elme csodálatos dolgokat képes alkotni, de a tudomány és a technika vívmányai túlhaladtak rajtunk, és már földi létünket veszélyeztetik. Mindannyiunk számára a felelősségvállalás, az átláthatóság megteremtése és az együttérzés gyakorlása lenne a cél.

Louise Bloemen honlapja:   http://www.louise-b.com/hu/ , következő kurzusa: júl 22-29.

Szabó János

 

Kapcsolódó cikkek