Szereti a kucsmagombát?

Szereti a kucsmagombát?

kucsmagomba, fotó: WikipédiaA tavaszi élő gombák mellett élethű, fagyasztva szárított nyári és őszi gombafajokat is láthatnak az érdeklődők a Természettudományi Múzeumban, a Kucsmagomba napokon április 6. és 8. között Budapesten.

A háromnapos eseményen lesz gombameghatározás is szakértők segítségével, a gombaszimatszonda program keretében pedig egy-egy gombafajra jellemző illatú vegyületmintát megszagolva találhatják ki az érdeklődők, hogy az melyik gombához tartozik – olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban. Gombaszépségversenyt is rendeznek, amelyre a helyszínen lehet nevezni, az eredményhirdetés április 8-án délután lesz. A legszebb gombák tulajdonosai értékes jutalomban részesülnek. A gyereksarokban játékos, gombás feladatokkal, memóriajátékkal és színezőkkel várják a gyerekeket. 

A kiállított gombákból bemutatót is tartanak: április 6-án és 8-án két, míg április 7-én három alkalommal. A tavasz első hírnökei közé tartoznak a kucsmagombák. Sárgásbarna vagy szürkésbarna színű, többnyire méhsejtszerű üregekből álló süvegükről és fehéres, szemcsés tönkjükről könnyen felismerhetőek.