Megújul a szelektív hulladékkezelés

Megújul a szelektív hulladékkezelés

szelektív hulladékSzázhuszonhét Vas megyei településen kezdődhet meg vagy kerülhet magasabb szintre a szelektív hulladékkezelés Vas megyében az uniós támogatással tervezett nyugat-dunántúli regionális hulladékkezelési projekt alapján, amelynek lakossági fórumai jelenleg is zajlanak a megyében.

Erről Marton Zsolt, a regionális hulladékkezelési önkormányzati társulás elnöke beszélt hétfőn. A csaknem 2 milliárd forintot igénylő beruházás az Európai Unió Kohéziós Alapjának támogatásával a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretén belül valósulhat meg 2014 végéig , ha a pályázat második fordulójában is kedvező lesz a döntés – mondta. A kétfordulós pályázat során az első fordulóban az unió támogatta egy olyan hulladékgazdálkodási program megtervezését és előkészítését, amely mindenben megfelel a XXI. század igényeinek. A projekt a megvalósítás szakaszába érkezett, a tervek szerint idén indul az építkezés és 2014 második felében már működnie kell az új hulladékkezelési rendszernek – tájékoztatott Marton Zsolt (Fidesz), aki Szombathely alpolgármestere is.
    
A beruházás eredményeként a szelektív hulladékkezelő központ “válogatómű” Szombathelyen épül meg, hét vasi településen létesül hulladékudvar, megyeszerte 80 darab úgynevezett hulladékszigetet és 150 darab üveggyűjtő pontot alakítanak ki – sorolta. Megszervezik a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést, huszonhétezer-ötszáz darab házi hulladékkomposztáló edényzetet bocsátanak a lakosság rendelkezésére, a szelektíven gyűjtött hulladék elszállításához pedig gépjárműveket is beszereznek.