Fókuszban az egészséges táplálkozás és a dohányzás okozta megbetegedések

Fókuszban az egészséges táplálkozás és a dohányzás okozta megbetegedések

Országos patikanapot tartanak szerdán, az idei rendezvény fókuszában az egészséges táplálkozás, az emésztési zavarok és a fogyókúra egymáshoz szorosan kapcsolódó területei állnak. A tizenegyedik alkalommal meghirdetett esemény országos megnyitója Gödön lesz.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) által szervezett rendezvényen – kapcsolódva a dohányzásellenes népegészségügyi programhoz – a patikanap fő témái mellett megjelenik a COPD megelőzése és kezelése is. A COPD, a krónikus obstruktív tüdőbetegség egy krónikus légúti szűkülettel járó betegség, kiváltó oka legfőképpen a dohányzás. Magyarországon mintegy ötszázezerre becsülik az e betegségben szenvedők számát, ugyanakkor a diagnosztizált betegek száma alig éri el a kétszázezret.

A MGYK közleménye szerint a csatlakozó gyógyszertárakban szűrővizsgálatokkal, egészségügyi tanácsadással fogadnak minden érdeklődőt.

A patikanapon immár hagyományosan a patikamúzeumok – Budapesten, Egerben, Kecskeméten, Kőszegen, Pécsen, Sopronban, Székesfehérváron – is különböző programokkal várják a látogatókat.

Az eseményt 2004 óta rendezik meg Magyarországon, minden évben június első szerdáján tartják.