forrás: pixabay.com

Egy betegség, amivel többen élnek, mint ahányan kezelik, pedig kellene

Egy betegség, amivel többen élnek, mint ahányan kezelik, pedig kellene

A csontritkulásos betegeknek csak húsz százaléka áll orvosi kezelés alatt, pedig kezelés nélkül jelentősen nő a törési kockázat. Erről beszélt a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrologiai Társaság elnöke csütörtökön a csontritkulás október 20-i világnapjának alkalmából az M1 aktuális csatornán.

Takács István azt mondta, hogy évente 17 ezren szenvednek combnyaktörést, és harmaduk a szövődmények miatt nem éli meg a következő év végét.

“A csontritkulás egyetlen figyelmeztető jele, ha a testmagasság öt centiméterrel csökken. A két legnagyobb rizikófaktor az életkor – nőknél menopauza után, férfiaknál 65 éves kor felett – és a már bekövetkezett csonttörést. Az utóbbi akár ötszörösére is emeli a törés lehetőségét”

– tudatta.

Kitért arra is, hogy a Tovább ne törj! elnevezésű program kockázatfelmérő kérdőívének kitöltésével meg lehet állapítani, kinek mennyi esélye van a csontritkulásra, csonttörésre.

“Magas rizikófaktor esetén pedig érdemes szűrővizsgálatra menni, a gyógyszeres kezelés ugyanis a felére képes csökkenteni a törési kockázatot”

– hangsúlyozta Takács István.

Kapcsolódó cikkek