Az újságírók alszanak legrosszabbul Kínában

Az újságírók alszanak legrosszabbul Kínában

A biztos állami állásokat betöltők alszanak legjobban, míg az újságírók pihennek legrosszabbul éjszakánként Kínában. Ez derül ki egy friss felmérésből.

A Kínai Orvosok Szövetsége által szerdán közzétett jelentés szerint a kínai lakosság általánosságban véve nem alszik nagyon jól. A szervezet statisztikái szerint a kínai emberek alvásának minősége egy százas skálán mérve átlagosan csupán 66,5 pontot tesz ki, több mint egyharmaduk az egészségesnek számító 60 pontos határ alatt, forgolódva tölti éjszakáit.

Az egyes állások képviselőit vizsgálva az adatok azt mutatják: a médiában és a reklámiparban dolgozók alszanak legrosszabbul, előzőek a százas skálán 56,5, utóbbiak 58,4 pontot produkálva. A felmérés szerint ennek oka a munkahelyi stressz, a túlórázás, a nyomasztó határidők, a bizonytalanság, valamint az iparágban tapasztalható kiélezett verseny. A médiában dolgozók alszanak az országban a legkevesebbet is: átlagosan 6,5 órát éjszakánként, s egytizedük panaszkodik arra, hogy nincs elég energiája napközben a munkavégzéshez.

Foglalkozások szerint legjobban a tanárok és az állami hivatalokat betöltők pihennek éjszaka, 62,6 és 62,5 pontot produkálva a százas skálán.

Ugyancsak jó éjszakákat tudhatnak maguk mögött és előtt az értékesítési iparágban dolgozók és a pénzügyi szakemberek – derül ki a felsorolásból. A kétkezi munkások általánosságban véve jobban alszanak az értelmiségieknél.

Az álmatlanságban szenvedő kínai fiatalok nagyon gyakran telefonjaik, táblagépeik miatt nem alszanak jól, melyeken alvás helyett csevegnek és interneteznek. Az idősek – főképp az 50 feletti nők – esetében a túl sok szappanopera-nézés okoz álmatlanságot – áll a tanulmányban.