Vasárnap kellett átállítani az órákat!

Vasárnap megkezdődött a nyári időszámítás: hajnali 2-kor 3 órára kellett az órákat átállítani, emiatt megváltozott a közösségi közlekedés menetrendje is. Az átállás érintette a MÁV és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) több járatát is.

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) Zrt. azt közölte az MTI-vel, hogy az óraátállítás módszerével egynapi átlagos villamosenergia-fogyasztást, csaknem negyvenezer háztartás éves felhasználását lehet megspórolni. Az 1980 óta működő rendszernek köszönhetően eddig mintegy négyezer gigawattóra energiát spórolt az ország, ez mintegy 5 heti átlagfogyasztásnak felel meg. 

A MÁV az átállítás előtt arról tájékoztatta a médiát, hogy az óraigazítás hajnalán azok a belföldi vonatok, amelyek hajnali 2 óra előtt indulnak, már a nyári időszámításnak megfelelően érkeznek a következő állomásra. Az eredetileg hajnali 2 és 3 óra között induló belföldi személyszállító vonatokat 3 órakor indították el. A Budapestről szombat éjszaka induló nemzetközi vonatok egyórás késéssel érték el külföldi végállomásukat.

Magyarországon két nemzetközi vonatot érintett az óraátállítás. Ez a Bécsből Bukarestig közlekedő Dacia nemzetközi vonatot Békéscsaba és Lőkösháza között éri, így a szerelvény Lőkösházára már a nyári időszámítás szerint, 3 óra 15 perckor érkezett meg. A Bukarestből Bécsbe tartó Dacia nemzetközi vonat Békéscsaba és Szolnok között tért át a nyári időszámítás szerinti menetrendre, emiatt 3.56-kor érkezett Szolnokra, majd folytatta útját Budapesten át Bécs felé. 
A BKK tájékoztatása szerint az óraátállítás miatt az éjszakai járatok hajnali 2 és 3 óra közötti indulásai elmaradtak. Több járat még a téli időszámítás szerint indult, de már a nyári időszámításba érve folytatta útját.