Két somogyi településen ezer ember jut egészséges ivóvízhez

Két somogyi településen ezer ember jut egészséges ivóvízhez

Két somogyi település, Nagykorpád és Felsőmocsolád társulásának köszönhetően októbertől ezer ember jut egészséges ivóvízhez az Európai Unió támogatásával. Ezt közölte az Ivóvízprogram Információs Központ projektkommunikációjáért felelős munkatársa az MTI-vel.

Izményi Éva tájékoztatása szerint a nettó 204 millió forintba kerülő fejlesztésre azért volt szükség, mert a helyi kutakból nyert ivóvíz ammóniumkoncentrációja a határérték feletti, Nagykorpádon pedig a vastartalom is magas volt.

A beruházáshoz az Európai Unió és a magyar állam csaknem 184 millió forintot biztosított, a szükséges 20 millió forint önerőt pedig a Belügyminisztérium pályázatán nyerte el az önkormányzatok által létrehozott társulás, így a lakosságnak semmilyen anyagi terhet nem jelent a korszerűsítés.

A 2014 májusában elkezdett munkálatok során mindkét településen korszerű vízkezelőt építettek, új vasiszap-ülepítőt alakítottak ki, átépítették a csomópontokat, átmosták a teljes ivóvízhálózatot. Nagykorpádon felújították a meglévő víztornyot, Felsőmocsoládon pedig a vízszolgáltatás biztonsága érdekében tartalékkutat fúrtak.