forrás: pixabay.com

ilyen idő várható december 9-ig

ilyen idő várható december 9-ig

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) közzétette a legfrissebb jelentését:
Várható időjárás az ország területén vasárnap estig

Éjszaka sokfelé köd képződik, és több helyen alakulhat ki szitálás, ónos szitálás. Vasárnap is nagyrészt erősen felhős vagy borult, párás, helyenként tartósan ködös idő várható, de néhol felszakadozhat a felhőzet, és a nap is kisüthet. Ónos szitálás, szitálás a ködös helyeken továbbra is lehet. Reggelig általában mérsékelt marad a légmozgás, vasárnap több helyen megélénkül a déli, délnyugati szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -4 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 0 és +6 fok között valószínű.
forrás: pixabay.com
Időjárási helyzet Európában

Kontinensünk déli, délkeleti részén magasnyomás alakítja az időjárást, ezért arrafelé kevés a felhő, és csapadékról sem érkezik jelentés. Többnyire 15 fok körül alakul a csúcsérték, de a szárazföld belső részein – elsősorban a Balkánon és Közép-Európában – köd, illetve zárt alacsonyszintű felhőzet képződött, ahol -2, +5 fok közé ragadt be a hőmérséklet.

Európa más részein változékonyabb az idő. Dél-Skandinávia felett ciklon örvénylik, amelynek melegfrontja Oroszország irányába húzódik, és a Balti-tenger térségébe szállít enyhe és nedves léghullámokat, ezért sokfelé esik az eső, helyenként a 10 mm-t is meghaladja a csapadék mennyisége.

A ciklon hidegfrontja Németországon át az Ibériai-félszigetig figyelhető meg. Főként a front előtt van sok felhő, és vegyes halmazállapotú csapadék, mögötte gyorsan csökken a felhőzet, és hűl a levegő. Vasárnap estig ez a front súrolja a Kárpát-medencét, de mögötte csak rövid ideig tart a hideg levegő beáramlása, később a magasban újra melegedés kezdődik.