Hó borítja az országot

Hó borítja az országot

Több helyen havazott az országban az újév első napján. Visegrádon már várják a síelőket és ha marad a hideg, még több sípálya megnyithat.

Az M1 tudósítója Tatáról jelentkezett be. Azt tapasztalta, hogy a településen folyamatosan havazott január 1-én. Néhány óra alatt 1-2 centiméter hó is lehullott, de az ország többi része is hószállingózásra, havazásra ébredtek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapjának adatai szerint a 300 méter feletti települések közül Sopron Brennbergbányán 1 centiméteres hóvastagságot mértek pénteken. A 300 méter alatti települések közül csak Sopron kertvárosban és Kuruc-dombon alakult ki hólepel. Emellett foltokban van még hó a péri repülőtéren, Sármelléken, Siófokon és Szombathelyen – derül ki a meteorológiai szolgálat adataiból.

Fehér Gyula, a Chernel István sí és turisztikai egyesület elnöke arról beszélt, Magyarországon tíz nagyobb sípálya működik, Visegrádon kívül további 5-6 helyen van hóágyú. Ezek a pályák összefogtak, és a “Síelj itthon!” elnevezésű mozgalom keretében szeretnék bemutatni, hogy Magyarországon is lehet síelni. Ahogy arról már írtunk, az eplényi sípálya is kinyitott már.

A visegrádi Nagy Villám Sípálya üzemeltetője pedig arról tájékoztatta a Magyar Távirati Irodát, hogy most még csak hóágyúkkal működik a pálya, de természetes csapadékra is számítanak, mert úgy tudják, jövő héten kedden és szerdán pár centiméter hó fedi majd a tájat. Ezt az OMSZ előrejelzései is megerősítik. A következő napokban is többfelé várható hószállingózás és havazás. A leghidegebb órákban pedig akár mínusz 15 Celsius-fok alá is csökkenhet a hőmérséklet.