Erre számíthat, ha felnéz az égre

Erre számíthat, ha felnéz az égre

Itt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szombati jelentése:
Időjárási helyzet Európában:

Skandinávia felett sekély ciklon örvénylik, amelynek hullámzó hidegfrontja Oroszországon, Ukrajnán át a Balkán-félszigetig húzódik. Ennek mentén sok a felhő, és ott, valamint a front előtti labilis légtömegben több helyen alakulnak ki záporok, zivatarok, helyenként felhőszakadás kíséretében.

Izlandtól délre markáns ciklon helyezkedik el, ennek frontrendszere Skócián és az Északi-tengeren át Dániáig húzódik, hidegfrontja pedig visszakanyarodik Írország felé, és az Atlanti-óceán irányába hullámzik tova. Ez a rendszer Európa északnyugati része felett okoz változékony, esős időt. A legtöbb csapadék Közép-Angliában, illetve Norvégia déli részén esik.

Ezekkel ellentétben kontinensünk déli részén, valamint Franciaországban és Dél-Németországban anticiklon hatására többnyire csapadékmentes, napos az idő. A magasnyomás benyúlik az Alpok és Lengyelország fölé is, azonban itt a hegyvidéki területeken előfordul néhol konvektív csapadék. Vasárnap a Kárpát-medence fölé szárazabb légtömeg áramlik, többnyire derült vagy kissé felhős időre van kilátás.

Várható időjárás az ország területén vasárnap estig:

Délután gomolyfelhős időre számíthatunk, és helyenként zápor, esetleg zivatar is kialakulhat. Éjszakára kiderül az ég, és vasárnap inkább csak a Tisza vonala mentén zavarják gomolyfelhők a napsütést, de csapadék ezekből már nem várható. Az északi, északnyugati szél délután több helyen, vasárnap helyenként élénkül meg.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 18 fok között valószínű, a nyugati határvidéken és az északi völgyekben lesz hűvösebb a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 28 és 32 fok között alakul.