A legforróbb hónapokban különösen figyelnünk kell az egészségesebb táplálkozásra, mert a melegben kevesebbet mozgunk és az emésztésünk is lassabban működik! Emellett fokozott figyelmet kell fordítanunk a higiéniára is, mivel a nyáron gyorsabban romlanak a tej és tejtermékek, valamint a húsok.
Egyszerű nyári ételek és italok a hétköznapokra:
Gyümölcsökből
Nem csak finomak, de egészségesek is, mivel számtalan jótékony hatást gyakorol a szervezetünkre. A nyári melegben a gyümölcsök hatékony szerepet játszanak a betegségek megelőzésében és javítják az emésztést. Nyáron ezekből a gyümölcsökből válogathatunk:
– Ananász, banán, citrom, cseresznye, eper, füge, görögdinnye, grépfrút, kivi, mandarin, málna narancs, őszibarack, papaya, ribizli, sárgadinnye, szőlő
Felhasználás
– Megannyi ital készíthető belőlük: gyümölcslevek, shakek vagy koktélok,
– Nyersen fogyaszthatjuk önmagában vagy gyümölcssalátát készíthetünk tetszés szerinti hozzávalókkal,
– Használhatjuk finom és könnyed gyümölcsös édességekhez (pl. gyümölcskehely, gyümölcstorta),
– Továbbá elkészíthető belőlük a nyár kedvenc édessége a fagylalt is.
Zöldségekből
Számtalan bajra jelentenek gyógyírt. A padlizsán megtisztít, a paradicsom csökkenti a rák kialakulását, a zöldborsó kiegyensúlyozza a vérnyomást. Ezeket a zöldségeket ajánlott fogyasztani:
– Articsóka, cukkini, cékla, endívia, padlizsán, paprika, paradicsom, saláta, sárgarépa, spenót, uborka, zöldborsó, zöldbab.
Felhasználás
– Nyersen italok készíthetőek, melyek méregtelenítenek, párolva ideális saláták elkészítéséhez (pl. a paprikát, a paradicsomot és az uborkát összekeverve leönthetjük egy tetszés szerinti öntettel),
– A zöldségeket grillen is készíthetjük, amelyet felhasználhatunk húsok és halak mellé is.
– Levesek: zöldborsóval, zöldbabbal és sárgarépával vagy paradicsomleves.
Húsokból és halakból
Nyáron a soványabb húsok előnyösek, mivel gyorsan és könnyen elkészíthetőek. A csirkemell jó fehérjeforrás, a tenger gyümölcsei pedig segítik a csontok felépülését és az idegrendszer helyes működését.
Felhasználás
– A tenger gyümölcsei alkalmasak főételekhez és salátákhoz,
– A csirkemellet és egyéb sovány húsokat készíthetjük sütőben vagy grillen és salátával tálalhatjuk.
Frissítő nyári italok
A nyári melegben a helyes étrend mellett oda kell figyelni a folyamatos folyadékpótlásra is. Naponta minimum 2 litert kell fogyasztani.
– Víz: A legalapvetőbb folyadékpótló, bármihez fogyaszthatjuk és emellett kívül belül hidratál,
– Limonádé: Önmagában is finom és hűsítő, de vegyíthetünk gyümölcslevekkel és koktélokkal is,
– Szörp: Bármilyen gyümölcsből elkészíthető és néhány jégkockával még hűsít is.