A szakmai szervezetek kiemelik: Magyarország nagyhatalomnak számít csemegekukorica-termesztésben. A konzervipari felhasználásra szánt zöldség mellett népszerű a frisspiaci fogyasztásra szánt, úgynevezett csöves kukorica is.
A frisspiacra szánt terméket elsősorban kistermelők állítják elő, jellemzően 0,5-1 hektáros területeken.
Az ütemezett vetésnek köszönhetően a termelők május végétől október elejéig el tudják látni a hazai piacot friss csemegekukoricával. A NAK és a FruitVeB szerint a hazai csemegekukorica-termesztés világszinten az élvonalban van, Kínával és az Amerikai Egyesült Államokkal vagyunk versenyben. Az EU-n belül Magyarországon van a legnagyobb csemegekukorica-termőterület.
Hazánkban 24 000 hektáron foglalkoznak csemegekukorica-termesztéssel, a területek 90 százaléka öntözött. A termés jelentős részét a konzervipar dolgozza fel.
Közölték, a csemegekukorica ízét elsősorban a benne lévő cukortartalom határozza meg, amely zsenge, úgynevezett tejes-érési állapotában a legnagyobb. Ennek megfelelően – a piaci trendeket követve – az elmúlt évtizedben fokozatosan terjedtek a szuperédes fajták, és mára már meghatározók a magyar termesztésben is.
A csemegekukorica felhasználható főzve köretnek, vagy köretek kiegészítésére, grillezve grillzöldségekkel együtt, más zöldségekkel együtt savanyúságnak; a salátáknak is igen kedvelt kiegészítője a szakértők szerint.
Üzletekben leginkább konzerv és fagyasztott formában kapható, és már hazánkban is egyre kedveltebb az előfőzött vákuumcsomagolt csemege – jegyezte meg NAK-FruitVeB körképe.