Mesekampány kicsikért és nagyokért

Mesekampány kicsikért és nagyokért

Gyerekek olvasnak

A mesélés nemcsak a családi kapcsolatok erősítésében nagyon fontos, de hozzájárul a gyerekek egészséges lelki és társadalmi fejlődéséhez is. “A mese a legjobb gyerekszoba, a mese útravaló, a jövő társadalmát neveli, így meghatározó szerepe van az egész társadalom jövőjének szempontjából is. Amilyen embereket nevelünk, olyan lesz a jövőnk” – fogalmazott a programot elindító Médiaunió közleménye.

Anya mesél kislányának

A Médiaunió Kuratóriuma közel nyolcszáz beérkező témajavaslat közül választotta a 2011-es kampány témájául a családi meseolvasást. A nyertes javaslat “Olvass esti mesét a gyermekednek, és tölts vele együtt tartalmas időt!” címmel érkezett. Az Ipsos kutatásai alátámasztják, hogy a három évnél fiatalabb gyerekek mindössze felének mesélnek a szülei naponta, az ennél idősebbek családjában pedig még rosszabb a helyzet. A Médiaunió idei, Mesélj mindennap! kampányának célja, hogy ezen változtasson.

A szervezők olyan üzenetet fogalmaztak meg, amely hosszú távon segítheti a gyerekek szellemi, érzelmi és erkölcsi fejlődését, hogy boldog és magabiztos felnőttekké válhassanak, mert ezáltal jó néhány súlyos társadalmi probléma válna megelőzhetővé.

“Gyermekkorban a meseolvasás tartalmas együttlétet biztosít szülő és gyermek számára. A mese megmozgatja a gyermeki fantáziát, a képzelet erejével hat, segít a belső kép kivetítésében. Mindeközben a mese segít átvészelni a nehézségeket, segít a gyermek lelkében zajló konfliktusok megoldásában, feloldásában is” – mondta korábban Rudolf Péter, Jászai Mari-díjas színész, a kuratórium tagja.

Mesekönyvek

A kampány pénteken Benedek Elek születésének évfordulóján indult. Ennek alkalmából a kampányindító eseményeként meghirdették a magyar mese óráját, amelyhez Magyarország közel háromezer óvodája és bölcsődéje, valamint számos ismert személyiség is csatlakozott. Minden óvodában délután egy órakor ugyanazt a mesét olvasták fel a gyerekeknek az óvónők. Péntektől látható a kampány első tv-bejátszása, elindul a Facebook-oldala, illetve awww.meseljmindennap.hu portál is elérhető. Október elejétől pedig tv és rádiócsatornákon, napi, heti és havi lapokban jelenik meg a Médiaunió kampánya.b