Ingyenes lesz a szekszárdi babák vizsgálata

inkubátorházIngyenes lesz a szekszárdi újszülöttek részére a hathetes korban végzendő ultrahangos szűrés, a költségeket a város önkormányzata fizeti.

A támogatásról Ács Rezső (Fidesz-KDNP) és Németh Csaba, a Tolna Megyei Balassa János Kórház megbízott főigazgatója pénteken írt alá megállapodást. A polgármester elmondta, a szekszárdi közgyűlés március 31-i, a szociális ellátásokról szóló rendelete szerint az önkormányzat áprilistól átvállalja a szűrővizsgálat 5000 forintos költségét. A városban évente 200-300 újszülöttön végezhetnek ilyen vizsgálatot, amelyet nem támogat a társadalombiztosítás.

Az újszülöttek has-, csípő- és koponyavizsgálaton esnek át, amely a tüneteket még nem okozó fejlődési rendellenességeket szűri ki. Az eddigi vizsgálatokon leggyakrabban a vese és a koponya elváltozásait sikerült így kimutatni – mondta Gimes Tünde, a kórház radiológusa. A Balassa János Kórházban évente mintegy 1200 gyermek születik, és eddig 800-900 csecsemőn végezték el térítés ellenében az ultrahangos szűrést.