Hogyan oldjuk meg a családi konfliktusokat?

Hogyan oldjuk meg a családi konfliktusokat?

Szájtapaszra biztos nem lesz szükség…

Szeretnéd tudni a családon belüli kommunikációs problémák megoldásának receptjét? A titkot, amely garantáltan beválik, bombabiztos? Annyira egyszerű, hogy bárki használhatja, gyerekeknél, testvéreknél, szülőknél és nagyszülőknél is egyaránt működik? Kételkedsz? Egy olyan módszerről van szó, amit hét gyanútlan családon tesztelt az amerikai Success Magazin szakértője, Mel Robbins. Esküszik rá, hogy varázsigeként működött. Pillantsunk be az ő világába!

Lássuk csak, miről is van szó!

„Nem is olyan régen életre szóló lehetőséget kaptam és egy vadiúj valóságshow, a “Monster In-Laws” élére kerültem. A forgatókönyv szerint keresztülutazom Amerikát és közben olyan családokkal bútorozom össze, akik a totális kiborulás szélén állnak a házasságkötés révén szerzett rokonaiknak köszönhetően. Nyilvánvaló, hogy egy ilyen helyzetben nagyon sok forog kockán. A szóban forgó családok széthullóban vannak. Unokákat tiltanak el nagyszülőktől, a sok stressz miatt házastársak fontolgatják a válás gondolatát, de ordításban, kiabálásban, sértődésben és csalódottságban sincs hiány.

Az én feladatom az, hogy kiugrasszam a nyulat a bokorból és aztán, amikor a legrosszabb is elhangzott és a szennyest is kiteregették ismét én lépek a színre, hogy minden követ megmozgatva újból összehozzam a családot. A fájó igazság kiderítése érdekében a leghatékonyabb szembesítési módszereket vetem be.

Milyen is ez a valóságban?

Képzeld csak el, hogy tényleg ragasztószalaggal hallgattatod el az apósod, azért mert sohasem figyel rád. Vagy mi lenne, ha sarokba állíthatnád az anyósod, mert az agyadra megy a passzív-agresszív viselkedésével? Vagy gondold csak el milyen érzés is lenne, ha az elkényeztetett menyed a saját ékszerét lenné kénytelen elzálogosítani, azért, hogy a kölcsönét visszafizesse? Ezeket nevezem én tapasztalati tanulásnak. Nem kell a szöveg, a tettekben hiszek.

Ez a felfogás vezetett el a megállapításhoz is, miszerint minden egyes konfliktus egy és ugyanazon problémára eredeztethető vissza, arra, ha valakit nem tisztelnek.

Az emberek szeretik azt érezni, hogy fontosak. Szeretjük, ha a családunk odafigyel ránk, tapintattal és tisztelettel van irántunk. Ezért bármikor, amikor sértődés, megbántás, féltékenység, harag vagy bármilyen frusztráció van a családban, biztosak lehetünk benne, hogy családtagunk azért érzi sértve magát, mert nem figyeltünk oda rá eléggé.

anyós sodrófával

Vegyük például annak az anyósnak az esetét, akit sarokba állítottam. Mivel a házirend összes pontját csúnyán megszegte az unokáival, a házaspár azt érezte, hogy nem tiszteli őket. Persze az anyós is sértve érezte magát, mert a veje 20 évvel az előtti történések miatt hibáztatta. Így hát sarokba küldtem egy pár bokszkesztyű és egy bokszzsák kíséretében.

Vagy itt van a zálogházas történet. Ez az anyós megsértődött, mert úgy látta, rokonai semmit sem tesznek, hogy a kölcsönt, amit tőle kaptak, visszafizetéssék. A meny viszont azért érezte magát megbántva, mert az anyós alig ment látogatóba. Végül minden a zálogházban ütközött ki.

Ha családi problémákat akarsz tisztázni, a helyzet egyszerű. Bárki is az, aki nem megfelelően viselkedik, kétségkívül azért tesz így, mert megbántották. Lehet, hogy nem neki van igaza, de ez nem számít.

Csakis azzal tudod megoldani a problémát, ha törődést mutatsz a másik iránt, még akkor is, ha ez eleinte csak színjáték. Láss bele a gondolataiba és derítsd ki, hogy mi bántja! Aztán tedd meg az extra erőfeszítést és gondoskodj róla, hogy újból fontosnak érezhesse magát.

Ennyire egyszerű az egész. Nem is érted, hogy eddig miért is nem gondoltál rá, ugye? Hidd el, varázsigeként fog működni! A szájbetapasztást, pedig akár el is felejtheted!