Van segítség a bántalmazott nőknek

Fontos, hogy a bántalmazott nők tudjanak segítséget kérni, hiszen sok esetben még mindig nem derül fény egy-egy bántalmazásra, Ezt mondta az Ökumenikus Segélyszervezet szociális és fejlesztési igazgatóhelyettese az M1 aktuális csatorna péntek délelőtti műsorában a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja alkalmából.

Senkár Éva felhívta a figyelmet egy országos kríziskezelő és információs telefonszolgálatra, ahol segítenek a bajban lévőknek. A szakember kiemelte, bántalmazás alatt nemcsak a fizikai, szexuális erőszakot kell érteni, hanem a lelki bántalmazást is, vagy a gazdasági kényszerben tartást is.

A szeretetszolgálat titkos menedékházában azokon próbálnak segíteni, akiknek azonnal menekülniük kell. Az otthonban hat hónapig maradhatnak a kliensek, ahol pszichológus, jogász nyújt segítséget – mondta. Emellett nagyon fontos a bántalmazott környezetében élők reakciója is – emelte ki Senkár Éva.

A segélyszervezet által indított kampány során osztályfőnöki órák keretében beszélgetnek a gyerekekkel a kapcsolati, családon belüli erőszakról, annak formáiról, felismeréséről, továbbá próbálnak abban is segítséget nyújtani, hogy valaki ne váljon bántalmazóvá.