Húsz év különélés után sem tudott elválni férjétől egy tajvani nő

Húsz év különélés után sem tudott elválni férjétől egy tajvani nő

Húsz év különélés után sem válhatott el férjétől Tajvanon egy 90 éves matróna, aki (tajpeji sajtójelentések szerint) nem akarja elfogadni a helyi fellebbviteli bíróság döntését. A Jü családnevű nő elkeseredésében egy a nők jogaiért küzdő civil szervezet által szervezett sajtótájékoztatón adott hangot értetlenségének és kétségbeesésének.

Jü asszony 1948-ban lépett frigyre férjével, akiről utóbb egyre inkább az a véleménye alakult ki, hogy “hímsoviniszta”. Elmondása szerint házasságuk évtizedeiben többször volt kitéve fizikai bántalmazásnak, verbális erőszaknak. Végül úgy döntött, hogy több mint három évtized tűrés után 1980-ban a sziget északi részén található Taojüanba költözik elsőszülött fiával.

Az eltelt időszakban többször kezdeményezte a bontópert, de sosem sikerült ehhez férje hozzájárulását megszereznie. Az asszony végül a belegyezés hiányában is keresetet nyújtott be a taojüani kerületi bíróságon, ahol első fokon a javára döntöttek. A férj azonban fellebbezett, és a fellebbviteli bíróság megváltoztatta a korábbi ítéletet, mivel bizonyítottnak találta, hogy a pár a különélés időszakában is több alkalommal együtt kirándult, és a házasságot nem terhelik – úgymond – az átlagosnál nagyobb problémák.

Az idős hölgy a sajtótájékoztatón arra kérdésre, hogy miért ragaszkodik a válás törvényes kimondásához, azt felelte, mert nem akar semmilyen kapcsolatot a szóban forgó férfival. Ezért – hangoztatta – nem adja fel és a legfelsőbb bírósághoz fordul jogorvoslatért.

Kapcsolódó cikkek