Frizurák, melyekről mindig is álmodtál

Frizurák, melyekről mindig is álmodtál

Kiss Szilvia

Mindannyian szeretnénk jól kinézni, hogy a hajunk kócos boglyából, könnyen kezelhetővé váljon, hogy a tükör előtt állva egyszerűen kialakítható formát tudjunk mi magunk is varázsolni a fejünkre, de hogy valójában mi áll jól nekünk és ezt, hogy tudhatjuk meg? Ebben nagy segítségünkre lesz Kiss Szilvia: Esküvői Frizurák című könyve.

Kiss Szilvia fodrász, méghozzá kis hazánk egyik legjobb bajnok mesterfodrásza. Szilvi már több mint tíz éve, hogy belekezdett a fodrász tanulmányaiba. Ez a szakma „szerelem volt első látásra” számára, hiszen azonnal megtetszett neki ennek a munkának a varázsa, amikor látta a már kész fodrászok szebbnél szebb frizuráit, melyek valódi mesterművek voltak, mind a szalonokban, mind a bemutatókon és versenyeken, tudta, hogy ő is ezzel akar foglalkozni.

Kiss Szilvia alkotása

Munkájában még inkább ösztönözte, hogy az első Országos Fodrász versenyen rögtön a  dobogó felső fokára állhatott. Innentől kezdve úgy érezte, ez a szakma, ami kell neki, és bizony a szakmának is szüksége volt rá. Az első győzelem után minden versenyt megragadott, amit csak lehetett, és  hála a sok gyakorlásnak és továbbképzésnek, mindig előkelő helyezéseket ért el.

2006. június végén rendezték meg Moszkvában a Fodrász Világbajnokságot, ahol  a magyar csapat igen szép eredményekkel térhetett haza, élén Szilvia sikerével. A kontyos csapat az ötödik helyet mondhatta magáénak közel hatvan ország közül. Egyénileg a “Menyasszonyi konty” kategóriában a tízedik helyen végzett. Ez a verseny előlendítette Szilviát a szakmában, ugyanis ebben az évben, 2006. májusában nyitotta meg első szépségszalonját Budapesten.

„Évről évre egyre több menyasszony keres fel, hogy elkészítsem álmai frizuráját. Ez hatalmas megtiszteltetés, de egyben óriási felelősség is”

Kiss Szilvia alkotása

Ez a könyv az első alkotása Kiss Szilviának, mely abból az egyszerű okból született, hogy Ön, kedves olvasó megtalálja benne önmagát, saját egyéniségét, azt az egyet, amely tökéletesen áll majd önmagának a nagy napon, vagy egy randevún, esetleg egy hétvégi összejövetelen. Miután a kezébe kerül ez a könyv, nem lesznek többé kétségei, hogy bizony van az a frizura, amely csak és kizárólag az öné, és tükrözi majd a világ felé különleges személyiségét is egyben.

„Remélem, hogy a könyv segítségére lesz mindazoknak is, akik a saját vendégeiknekszeretnék elkészíteni ezeket a hajkreációkat.”

Ne Habozzon, még ma lapozza át az Esküvői Frizurák című könyvet, és ha valóban egy természetes, mégis csodaszép mesterművet akar a magadénak tudni, keresse fel Szilvit! Minden ember más, vendégeire ezért is fektet nagy hangsúlyt, és minden betérő ügyfélhez úgy áll hozzá, mintha ő lenne a következő győztes alkotása. Nem hibázhat, ha őt választja, az ő székéből biztosan elégedetten áll majd fel és mosolyogva lép ki a szalonjából.

A könyvet lapozgatva tudtam, hogy írnom kell róla, hogy önök is megismerjék mind a könyvet, mind annak alkotóját, ezt a lányt, akinek a kezei közül sosem kerül ki olyan alkotás, mely ne lenne remekmű, legyen szó egy hétköznapi frizuráról, vagy egy esküvői kontyról. És igen, ahhoz, hogy az esküvője igazán gyönyörű és örök emlék legyen, nem elég hallania másoktól, hogy jól néz ki, aznap bizony el is kell hidje, hogy igenis gyönyörű, aznap mindenkinek látnia kell, hogy ragyog és boldog. Ehhez pedig elég belenéznnie a tükörbe, és egy mosollyal nyugtázni a pillanatot, hogy a gyönyörű sminkje a tökéletes frizurában teljesedett ki.

Kiss Szilvia alkotása

Legyen hát bármilyen is a stílusa, ebben a könyvben megtalálja aaz önhöz illő frizurát. A kész alkotás gyönyörű mesterműveiről készült fényképei példák széles tárházát mutatják be az elegáns, visszafogottól, a modern, 21. századi, olykor bolondos, inkább szexi fazonokon át, a klasszikus és romantikus stílusig. Kiss Szilvia összesen 15 frizurát mutat be az olvasó számára, de hogy melyek is ezek pontosan azt itt és most nem árulom el, ezt látnia kell!

Interjú Kiss Szilviával:

Hogyan kerültél közel ehhez a szakmához? Valaki által, vagy mindig is ez volt az álmod?

Mindig is olyan szakmára vágytam, ahol kreatív lehetek, és nem kell unásig ismételt sémákhoz igazodnom. Célom egyszerű volt: olyan szakmában dolgozni, amely boldoggá tesz, és olyan munkahelyen dolgozni, ahova boldogan megyek be. Sikerekre vágytam, és arra, hogy ezáltal valóra válthassam álmaimat. Számomra rendkívül fontos a szabadság, amit ettől a hivatástól minden téren megkapok.

Korán kezdted a hajvágást?

Ha arra gondolsz, hogy kis koromban levágtam e a babáim haját, akkor igen. Elég korán kezdtem, úgy 4 éves koromban.

Mik azok a tényezők, amelyeket mindenképp figyelembe kell vegyél egy hétköznapi ill. egy esküvői frizuránál?

A legfontosabb az, hogy vegyük figyelembe a vendég öltözködési stílusát, arcformáját és igényeit. Nagyon fontos tényezője lehet egy frizuraválasztásnál, hogy mi a foglalkozása, milyen helyen dolgozik. Ez azért fontos, mert lehet be vállalós a vendég, de a munkahelyén nem biztos, hogy tolerálnák a kissé kirívó frizura megjelenését. Egy esküvői frizuránál rengeteg tényezőt kell figyelembe venni, arcforma, haj állaga, ruha stílusa illetve színe, ékszerek, kiegészítők, virág, fej illetve hajdísz stílusa.

Mennyi idő egy exkluzív esküvői frizura, vagy konty elkészítése?

Általában 30-45 perc, de ez függ a frizura stílusától és nehézségi fokától. Vannak egyszerű, letisztult kontyok, amelyek 15-20 perc alatt is elkészíthetőek, de vannak egy kicsit extrémebb frizurák is, amelyeknek az elkészítése egy kicsit idő igényesebb.

A menyasszony igényeire hagyatkozol, vagy azért formázod az ifjú arákat?

Általában közösen szoktuk kitalálni a frizurát. Amikor felkeresnek, a menyasszonyok mindig arra kérem őket, hogy hozzanak képet a ruhájukról, hogy el tudjam képzelni, hogy ő milyen stílust képvisel, innen már nincsen nehéz dolgom. Egy 10-15 perces beszélgetés után van fogalmam, hogy az ara milyen esküvőt álmodott meg és felvázolom neki, hogy én pedig milyen frizurát álmodtam meg neki. Általában ettől a ponttól rám szokták bízni magukat és szabad kezet kapok.

Kiss Szilvia alkotása

Vannak határozott modelljeid/ügyfeleid, vagy inkább rád bízzák magukat?

Bemutatókon mindig a saját modelljeimmel dolgozok együtt, ők tudják azt, hogy mit is szeretnék eladni a kifutón és mit mutassanak meg. A könyvben lévő modellek közül csak pár lányt ismertem személyesen, a többi modellt mind ajánlották. Ezért szeretnék az összes modellnek ismételten köszönetet mondani azért, mert szerepeltek életem egyik legfantasztikusabb részében, amelyben ők is részt vettek. És ezáltal nagyszerű barátokra is találtam.

A nagy napig hányszor kell elmenjen hozzád egy menyasszony?

Ha csak a menyasszonyi frizuráját készítem én, akkor csak egyszer, amikor a próba frizurát készítem el. De általában az arák már hónapokkal a nagy előtt felkeresnek, hogy a hajukat készítsem elő egészségügyileg illetve hajszín választásilag.

Kiss Szilvia munka közben

Kiss Szilvia munka közben

Az esküvő napján is segítségére vagy / mellette vagy a menyasszonynak, ha ezt igényli?

Természetesen, ha az ara úgy kívánja, akkor addig állok a rendelkezésére, amíg azt ő kívánja.

Volt már valamilyen egyedi/exkluzív kérésed?

Attól függ kinek mi az extrém kérés. 4 cm-es hajból kellett már készítenem derékig érő angyalkás frizurát. de ez ma már nem meglepő, hiszem póthaj segítségével már minden megoldható. De kontyot már nem egyszerű J, ekkor jövök én, és boldogan neki állok és kreatívkodok.

Milyennek találod a mai lányokat, mennyire bevállalósak?

Erre nehéz válaszolni, hiszen valakinek csak az, hogy besütöttem a haját már az is merész, hiszen soha életében nem volt még besütve a haja csak egyenesen hordta mindig. Szerintem? Nem, nem mernek változtatni, csak a megszokott sémákhoz igazodnak.

Milyen az idei menyasszonyi hajtrend?

A mai trend a finom, klasszikus, letisztult forma.

Hajdíszekben mi a divat, ha van ilyen?

Hogy ne lenne. Idén az élővirág viszi a prímet egy kis strassz kővel megspékelve. Ez a másik kedvenc időelfoglaltságom, nagyon szeretek díszeket készíteni, szeretem azt, amikor a dísz passzol a frizura stílusához. Ezért ha az időm engedi, akkor a menyasszony frizuráját az általam elkészített és megtervezett dísz ékesíti.

Kiss Szilvia munka közben

Kiss Szilvia munka közben

Milyen egy jó frizura?

A jó frizura az, amikor az ara tudja viselni, jól érzi magát benne és kibír 48 órát.

Szerinted mennyire igényesek a magyar nők haj terén?

Szerintem 95%-ban igényesek vagyunk a hajunkra, szeretünk vele foglalkozni, aki meg nem az vegye észre, hogy egy nőt a haja öltözteti.

Mit tanácsolsz számunkra?

Azt, hogy nem kell drága, exkluzív szalonokba járni, hogy legyen egy jól ápolt, szép frizurája, hanem, menjen le a sarki fodrászatba kérje ki a fodrász szakértelmét, hogy milyen frizurát ajánl és ha szimpatikus a fodrász akkor ne gondolkozzon kérjen egy időpontot. Azért vagyunk mi fodrászok, hogy a vendégeink haját ápoljuk, levágjuk és befessük. Mert a gyönyörű haj szakértelmet kíván!

Van negatívuma a szakmádnak, és ha igen mik azok?

Nincs, imádom a munkám. Nincsen olyan dolog amivel ne lehetne megbirkózni.

Hol lehet manapság a szakmát igazán jól elsajátítani?

Olyan mestert kell választani, aki mögött már nagy szakmai múlt van. Itt kell elsajátítani mindazt amit csak lehet, majd önszorgalomból rengeteg továbbképzésen kell részt venni.

Te hol tanultad?

Én egy nagyon neves mesternél tanultam aki megtanított a szakma minden egyes kis fortélyaira, ő Papasz Vasziliosz.

Van példaképed, ha igen ki és miért Ő?

Persze kettő is. Az egyik nagy példaképem az Patrick Cameron aki a kontyok királya. Ez az egyik kedvenc időtöltésem a kontyépítés. A másik nagy példaképem az Vidal Sasoon aki a hajvágás és a színek nagymestere. Ő diktálja a mindennapi hajdivatot szerte a világon.

A frizurák terén honnan veszed az ihletet?

Minden év októberében londonban rendezik meg az ún. Saloon International fodrász kiállítást. Itt mutatják be az új frizura trendeket, rengeteg ötlettel, technikával és tippekkel gazdagszom meg. Az ihletet mindig innen veszem, majd amikor hazaérek akkor alig várom, hogy amit ott láttam és az én tovább gondolásomat egyesítsem.

Mi dönti el, hogy azt Te is beviszed a munkádba?

A vendég egyénisége és hozzá állása illetve merészsége.

Igazi versenyző vagy a munkádban, több díjat is szereztél már, miért tartod fontosnak ezeket a szakmai versenyeket?

Nagyon szeretek versenyezni, a versenyzés nagyon sokat számít és segít a mindennapi munkádban, gondolok most a pontosságra, precizitásra, kreativitásra és a gyorsaságra.

Mire/Kire vagy a legbüszkébb?

A 2006-os Moszkvai világbajnokságon elért egyénileg 10. helyezésemre menyasszonyi konty kategóriában, illetve csapatban 5. helyezés. De ha bele gondolok, mindenre amit eddig elértem.

Mennyire vagy divatkövető, magánemberként?

Általában mindig követem a divatot. Nem ettől függ az életem, ha éppen tetszik az aktuális divatirányzat akkor bele vetem magam. De ha nem akkor maradok az előző divatnál.

Mesélj kicsit magadról, amit fontosnak tartasz!

Ha belekezdenék, akkor soha nem hagynám abba, így a leglényegesebb dolgokat ragadom ki. Család centrikus vagyok, munka mániás, szeretem előre megtervezni a dolgaimat, de a spontán dolgoktól sem riadok vissza. Szeretem a kihívásokat .

Hogy született ez a könyv?

A könyv 6 hónap kemény munka gyümölcse. Egy nagyon össze szokott csapat áll e könyv mögött. Minden apró kis részlet meg lett tervezve, ezért sikeredett ilyen jóra.

Mi adta az ötletet?

Az ötlet a levegőben született meg. 2 évvel ezelőtt kint voltam Londonban a Saloon International kiállításon ahol találkoztam az egyik nagy példaképem Patrick Cameron esküvői frizura könyvével, azonnal megvettem. Hazafelé a repülőgépen elő vettem, hogy bele lapozzak, és akkor szállt meg az ihlet, hogy én is csinálok egy könyvet a saját alkotásaimmal. Így jött az ötlet és így született meg e könyv.