Boldog születésnapot Miss Bikini!

Boldog születésnapot Miss Bikini!

Bikinis nők 1960-ból

Már i. e. 1400. körülről származó görög vázákon és festményeken is láthatók atletizáló nők, akik efféle ruhát viselnek. Rómából is számos ábrázolást ismerünk, ráadásul ezek többsége már fürdőző, de legalábbis a tengerparton sütkérező nőket ábrázol a mai bikinihez hasonlatos öltözékben.

Római freskó nőkről

Ezt a különleges ruhadarabot Louis Rearden, egy francia mérnök 1946. július 5-én alkotta meg. Az egyik első bikini modell Micheline Bernardini volt, aki egy párizsi kaszinó egykori sztriptíztáncosnője volt az évforduló kapcsán elmondta, hogy, amikor először lépett az ominózus ruhadarabban a színpadra, akkor rettegett a közönség reakciójától. A kezdeti bizonytalanságból végül az évszázad legsikeresebb ruhadarabjává nőtte ki magát a bikini.

A 20. században a 40-es években engedhették meg maguknak a nők először, hogy két részes fürdőruhában mutatkozzanak a strandon. A köldököt szigorúan takaró bugyi manapság már furcsán hatna a fürdőzőkön, annak ellenére, hogy a magasított derekú bikini alsó reneszánszát éli. Ekkoriban a melleket is igen nagy felületű szövetdarab takarta.

Bridget Bardot

Bridget Bardot

Nevét a Marshall-szigetek részét képező Bikini-atollról kapta, mivel Reard úgy gondolta, az ott végzett kísérleti atomrobbantásokhoz hasonló hatást válthat ki a férfiakból is, és nem is tévedett sokat. A Reard által tervezett ruha Jacques Heim ötletének továbbgondolása volt, aki két hónappal korábban mutatta be a világ legkisebb fürdőruháját, amit mérete miatt Atomnak (Atome) nevezett el. Ennek kettéhasításával alkotta meg saját változatát Reard, amelynek bemutatásához csak nehezen talált modellt. Végül felbérelte Micheline Bernardinit, aki a Casino de Paris sztriptíz táncosnője volt.

Tizenöt évbe telt, amíg a bikinit az Egyesült Államokban is elfogadták. 1951-ben még kitiltották a Miss World szépségversenyről. 1957-ben Roger Vadim filmje, az And God Created Woman hozta meg a nagy áttörést a kérészes ruhadarab számára, amelyben Brigitte Bardot első színésznőként bikiniben jelent meg a vásznon, majd 1960-banBrian Hyland dala, az Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini szabályos divathullámot indított el. Filmen többek közt 1962-ben jelent meg, Ursula Andress viselte a Dr. No-ban.

Ursula Andress

Ursula Andress

A hatvanas években már nem botránkoztak meg az emberek a bikiniben fürdőző nők látványán. A hetveneses években azonban ismét robbant egy bomba, mégpedig a tanga formájában. A fürdőruha alsó elérte legapróbb formáját és hihetetlen népszerűségre tett szert a forró brazil partokon. Ekkor még senki sem gondolta volna, hogy a Földgolyó észak féltekén valaha is magukra merik ölteni ezt a szemérmetlen ruhadarabot az excentrikus hölgyek.

1992-ben a Cole of Calfornia’s cég kihozta a Top Secret névre hallgató bikini modelljét. Ennek a mellrészébe két légkamra volt beépítve, eredetileg azért, hogy a hölgyek a mellméretet tudják szabályozni. A Newsweek és a Time főoldalon írt róla, utóbbi elég kritikusan, többek között például hímsovinizmussal vádolva meg a tervezőket, ami közrejátszhatott a termék sikertelenségében. Maga a fürdőruha roppant kényelmes volt és úszássegítő sporteszközként is használható volt. Szinte ugyanebben az időben a Fredrick’s hollywoodi fehérnemű gyártó cég felfújható melltartó kollekciót készített.

Bikinis lány

A bikini szülőatyjának megannyi harcot kellett vívnia a kor akkori kritikusaival, immár azonban láthatjuk, küzdelme nem volt hiábavaló, apróbb változtatássokkal ugyan, de a bikini hatvanöt éve a nyarak elmaradhatatlan ruhadarabja.